Svetsning - utbildning som ger jobb i hela världen

Leonard Myhr svetsar tig under sin utbildning på industritekniska programmet med inriktning svetsning. Efter examen har han en internationell svetslicens.

Härjedalens gymnasium har riksintag till svetsinriktningen, som de senaste åren har blivit attraktivare. De 28 eleverna på industritekniska med inriktning på svetsning kan se fram emot en global arbetsmarknad efter examen.

I en av paviljongerna på Härjedalens gymnasium håller industritekniska programmet med svetsinriktning till. Lokalerna är stora och ljusa. Paviljongen ligger intill Svegsbadet och ett stenkast från Ljusnan.

Vi får mycket hjälp av lärarna och har bra utrustning.

Lärarna Bengt-Olof Johansson och Stefan Eliasson har kontor intill teorisalen. Elever kommer och går på kontoret för att få svar på frågor och skoja med lärarna. Stämningen är familjär. Den pensionerade svetsläraren Elving Forsström dyker upp, klär vant om till overall och börjar jobba. Han kan inte slita sig från jobbet och är en ständig vikarie.

- Vi får mycket hjälp av lärarna och har bra utrustning på verkstan. Allt teorimaterial finns digitalt så vi kan enkelt jobba på distans, till exempel när vi är på skidläger, säger Vincent Elfgren, som går industritekniska programmet med alpin inriktning.

Vincent Elfgren svetsar MMB (pinne) under överseende av Stefan Eliasson. Foto: Morgan Grip.

Härjedalens gymnasium i Sveg har riksintag till svetsinriktningen. De senaste åren har den blivit attraktivare och fler söker. Många elever har klart med jobb när de tar examen och står med sin internationella svetslicens i handen.

- Det är lätt att få jobb, det är brist på svetsare i olika branscher i hela världen. Många elever har jobb redan innan de tar examen, säger läraren Stefan Eliasson, som själv har jobbat som svetsare i 35 länder.

Ibland tar han ledigt ett par veckor för att bryta vardagen och åker iväg till något annat land för att svetsa. De senaste två resorna gick till Frankrike och Bulgarien.

Det är en bra utbildning med mycket praktiska moment.

Lärarnas engagemang i elevernas lärande och utveckling är uppenbar. Så även ett genuint intresse för svetsning hos både lärare och elever; de har svetsat älghorn, örn och en häst i naturlig storlek av begagnade hästskor. Flera elever har UF-företag där de har svetsat rosor, ljusstakar, eldkorgar och vedkorgar.

- Det är en bra utbildning med mycket praktiska moment, lärarna är duktiga och omtänksamma, säger Leonard Myhr, som går industritekniska programmet.

Vincent Elfgren och Stefan Eliasson diskuterar svetsning. Foto: Morgan Grip.

Praktik hos lokala företag

Programmet innehåller 15 veckors praktik. Eleverna praktiserar hos Steelex i Hede, AJ:s service i Sveg, Vemservice i Vemdalen, Larsson i Tännäs, Sjövolds maskinservice i Sveg, Eminent i Nilsvallen, Härjedalens legosvets i Sveg och några fler mindre företag.

Det här är ett bra sätt för oss att hitta nya medarbetare.

- Vi har haft samarbete i många år och är jätteglada för det. Det här är ett bra sätt för oss att hitta nya medarbetare och vi skulle gärna ta emot lärlingar. Vi för en dialog med kommunen om det, säger Thomas Melin, Steelex.

Om utbildningen till svetsare på Härjedalens gymnasium

Lärarna Stefan Eliasson och Bengt-Olof Johansson lägger svetsprov vartannat år för att ha de internationella svetsbehörigheter som de ska lära ut allt om. Båda är behöriga yrkeslärare.

Svetsutbildningen på Härjedalens gymnasium är certifierad och granskas regelbundet av Internationella svetskommissionen.

Industritekniska programmet på Härjedalens gymnasium

Vincent Elfgren gör sitt fjärde år på Härjedalens gymnasium där han kombinerar NIU-alpint med industritekniska programmets svetsinriktning.

Senast uppdaterad: 20 december 2022 14:08
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas