Om kakor (cookies)

Från den 25 juli 2003 gäller lagen om elektronisk kommunikation. Enligt den lagen ska den som besöker en webbplats med kakor informeras om vad kakor används till och ges möjlighet att vägra sådan användning.

Den 1 juli 2011 förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Det innebär att du som besöker en webbplats aktivt kan behöva samtycka till att webbplatsen använder så kallade kakor.

Kakor på Härjedalens kommuns webbplats
Denna webbplats använder kakor och sidans funktionalitet begränsas utan dessa. Information som samlas in vid besök på Härjedalens kommuns webbplats är anonym och innehåller vare sig namn, e-postadress eller några andra uppgifter som kan kopplas till en särskild person.

Om du inte accepterar användning av kakor kan du stänga av den funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar (se text nedan) eller lämna webbplatsen.

Vad är en kaka?
En kaka är en liten textfil som en webbserver skickar till en besökares webbläsare, och som lagras på användarens dator. Denna kaka skickas sedan tillbaka till webbservern när användaren åter besöker webbplatsen. Det finns två typer av kakor.

Den ena typen sparar en fil under en längre tid på din dator s.k. permanenta kakor. Den används till exempel vid funktioner som talar om vad som är nytt sedan användaren senast besökte den aktuella webbplatsen.

Den andra typen kallas för sessions-kaka. De är temporära och lagras inte på användarens hårddisk, utan finns endast i datorns minne tills användaren stänger webbläsaren.

Vad används kakor till?
Kakor används ofta för att ge en besökare tillgång till olika funktioner och informationen kan användas för att följa en användares surfande. Kakor kan därför även användas för att sammanställa och analysera den information som en användare lämnar efter sig när webbplatsen lämnats.

Hur gör jag om jag inte vill acceptera temporära kakor ?
Om du inte accepterar användandet av kakor kan du stänga av kakor via din webbläsares säkerhetsinställningar. Observera att det dock kan innebära att funktionaliteten på webbplatsen begränsas.

Om du använder Internet Explorer gör du så här:
Gå in under Verktyg/Tools: Internet-alternativ/Options, fliken Sekretess/Secrecy och klicka på Avancerad/Advanced. Där kan du sedan välja om du accepterar eller nekar kakor, eller om du vill ha en fråga överallt där kakor förekommer.

Sättet att använda kakor kan variera något mellan olika versioner av webbläsare. Ytterligare information finns på respektive webbläsares webbplatser.

Allmän information om cookies och den nya lagen finns på Post- och Telestyrelsens webbplats länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2019-03-12 11.14
av Åsa Evertsdotter