Fornminnesparken med våffelstugan

Den lilla vackra Fornminnesparken i Funäsdalen började anläggas redan 1894. Här finns en samling intressanta härjedalska byggnader, som idag blivit en sällsynthet i Funäsdalen.

Här bjuds du på en vandring mellan ålderdomliga hus från 1500- talet till 1800-talet. Här finns också ett antal militärbunkrar från beredskapsåren under Andra världskriget. 2017-2018 återuppförs en kåta från 1867 strax intill Fjällmuseet. I parken ligger Parstugan och Gamla skolan (Gamla museet), som båda idag fungerar som utställningslokaler. Här finns också den tidigare nykterhetslogen, en liten samlingslokal som finns att hyra.

Parken är öppen året runt men lever upp under sommarsäsongen. Här ordnas utställningar för barn och vuxna, håll utkik!

Våffelstugan

Härjedalens Fornminnesförening håller våffelstugan öppen för servering kl 11.00 - 16.00 följande tisdagar under 2023:

4, 11, 18, 25 juli och 1, 8 augusti.

Tillgänglighet

Parken anlades en gång i en rasbrant från Funäsdalsberget. Läget är vackert och smått dramatiskt, men innebär svårigheter ur tillgänglighetssynpunkt. Våffelstugan och festplatsen når du bekvämast med bil och en kort promenad på en grusgång från den "övre entrén", dvs från Erik Fundins väg. Det går förstås också att promenera den slingrande gången nedifrån Fjällmuseet. HWC finns på Fjällmuseet. I parken finns också WC, men det är inte anpassat för personer med nedsatt rörlighet.

Foto: Sanna Siljeström

Senast uppdaterad: 1 juli 2023 14:35
Redaktör för sidan: Fjällmuseet
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas