Maten i Härjedalen

Här hittar Ni en del recept på genuina rätter från Härjedalen

Tipsa gärna om ett
"Härjedals-recept" till
webmaster@herjedalen.se

Härjedalens nationalrätt: Flötgröt och Öring/Röding

Flötgröt

6 dl grädde
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Koka grädden på svag värme c:a 5 min. Vispa ned mjölet försiktigt, litet i taget. Vispa gröten slät tills den släpper från kanterna. Salta Späd ev. med 1/2 dl vatten.

Kokt Röding/Öring

Fisken kan kokas hel eller delad beroende på hur stor gryta man har. Koka upp vattnet, beräkna ca 2 liter till en 3-4 litersgryta. Tillsätt saltet. Lägg i någon eller några av de föreslagna grönsakerna. Lägg fisken i det kokande vattnet, som precis bör täcka den. Sjud fisken under lock på mycket svag värme. När fiskköttet har blivit vitt och ogenomskinligt även intill ryggbenet är fisken färdig. Den bör då genast tas upp, annars blir den för mycket kokt och därigenom sämre i smak och konsistens.

Koktider:
Tjockleken på en hel fisk mäts över ryggen på tjockaste stället.
Ca 4 cm tjock fisk 8 - 10 min
Ca 5 cm tjock fisk 15 - 20 min
Ca 6 cm tjock fisk 20 - 25 min
4 - 5 port.
ca 1 kg hel fisk
1 - 1 1/2 msk salt
1 liten gul lök
1 bit purjolök persilje- eller dillstjälkar citronskiva

Serveras till:
Kokt potatis och flötgröt

Smaklig måltid!

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2018-01-29 08.49
av Henry Jonasson