Härjedalens Fjällmuseum

Våffelstugan i Fornminnesparken

I Härjedalen startade på 40-talet ett antal våffelstugor runt om i landskapet. De blev snabbt populära för deras fantastiska frasvåfflor, tillagade  på samma sätt som de alltid gjorts i de natursköna fäbodarna, så även här i Fornminnesparkens våffelstuga.

 
När oväntade gäster dök upp på sätern (fäboden) så kunde man snabbt göra en våffelsmet av den grädde man själv producerade, och hjortronsylt fanns alltid i en kruka i skafferiet på den tiden. På detta sätt serverades alltid ett färskt och oerhört gott fikabröd.

Man förstod tidigt att detta var något som turisterna fann oemotståndligt. Våffelstugan byggdes upp, och folk strömmade till för att få smaka på de goda och frasiga våfflorna. Sedan dess har våffelstugan varit ett  uppskattat utflyktsmål, en pärla i Funäsdalen.

Nina Nylander finns där sedan ett antal år tillbaka, och ser till att alla trivs, både stora och små. Man serverar även gluten-, laktos- och äggfria våfflor.

Nina är folkmusiker, och tar ibland ton i sin näverlur för att ni ska få lyssna till de signaler som gammalt tillbaka fick korna att vandra hemåt igen efter dagens bete i den fria naturen. Fråga gärna så spelar hon en vallåt!

Vackra gamla saker sedan förr och blomsterprakt hör till de saker som finns i serveringens område. De gamla störröset från 1600-talet blir ett mysigt serveringsrum, när inte vädret är de bästa och man inte kan sitta ute.

Öppettider t o m 15 september 2017:

Mån - fre 11.00-16.00

Lö stängt

Sö 12.00-16.00 (sö 30 juli dock stängt)